torsdag 7 oktober 2010

EU bör inte alls hålla tyst om Kinas vansinniga valutapolitik

Svar till flute (som för övrigt har en bra blogg), även om han nu har fel i mina ögon när han tycker att EU borde hålla truten om den kinesiska valutans styrka eftersom EUR/CNY varierar.

Obalanser skapas även utanför USA och Kina
Att USD/CNY är de facto peggad gör att obalanser skapas även utanför USA och Kina. Trycket mot en svagare USD (som både eftersträvas och behövs) kan inte ta sig uttryck genom en justering av USD/CNY. Normalt sett skulle det synas i relativ inflation men det har kineserna "löst" genom "financial repression" där dollar kanaliseras till investeringar (deflationärt) istället för till konsumtion (som skulle vara inflationärt). Trycket måste därför synas annorstädes, i EUR/USD, i USD/CAD, osv. EUR/USD blir därför "för hög" (euron för stark)

Vad händer med EUR/USD när Kina diversifierar sina reserver?
Genom peggen (ja, det är en pegg trots alla utfästelser om motsatsen) ackumulerar Kina hejdundande mängder av USD - automatiskt. Eftersom Kina, likt alla andra, vet att USD så småningom kommer att tappa rejält med värde mot yuanen, har man ett stort intresse av att diversifiera sin valutareserv som uppgår till mer än 2 triljoner USD (kring halva Kinas BNP, "now that's intervention").

När Kina diversifierar sina USD till EUR, så köper man EUR/USD. EUR/USD stiger.
Om de diversifierar till JPY så säljs USD/JPY, JPY stärks. (Ni har väl noterat att Japanerna är ilskna på kineserna för att de inte vill ha valutastyrka?)

Men räntorna då? skulle inte de stiga kraftig om Kina slutade köpa US Treasuries?
Problemet med Kinas politik vore inte särskilt stort om outputgapen var stängda. Hade outputgapen varit stängda/positiva hade minskad reservackumulation från Kina lett till högre räntor för USA/EMU, med mera. Men nu är gapen fortfarande enorma (arbetslösheten är hög), det finns gott om lediga resurser. Hela grejen med "The Great Recession" är ju att privat sektors sparande är "för högt" (effekten av detta höga sparande på BNP vill vi inte se, därför belånar staten sig...). Minskad reservackumulation kommer därför inte ha alls särskilt stor effekt på räntorna i detta läge.

När Wen Jiabao är glad borde du vara bekymrad. :-)

3 kommentarer:

 1. Fast jag har ju försökt att påpeka att det ser ut som om Kina de facto har släppt yuanens pegg mot dollarn i år, se diagrammet nedan.
  http://finance.yahoo.com/echarts?s=USDCNY=X+Interactive#symbol=USDCNY=X;range=1y
  Så USA:s, EU:s med fleras retorik verkar slå in öppna dörrar.

  Jag säger inte att Kinas politik är lyckad, bara att Junckers uttalande känns som tom retorik.

  SvaraRadera
 2. Det är knappast 2 triljoner USD, vilket är två miljoner biljoner, USA använder den korta skalan medan vi använder den långa skalan varpå 2 trillions är 2 biljoner.

  Sen handlar det väl totalt om ca 3 biljoner inkl amerikanska statsobligationer?

  SvaraRadera
 3. Mea culpa, jag arbetar i princip bara på engelska så därför använder jag fel termer ibland. Jag högg dessutom till med 2 biljoner eftersom jag inte orkade leta upp något färskt estimat och det ändrar ändå inte bilden :-) /Otto

  SvaraRadera