måndag 2 augusti 2010

ISM - day of reckoning postponed

Amerikanska ISM manufacturing var idag bättre än väntat, och var även klart bättre än befarat. Indexet, som mäter läget i amerikansk tillverkningsindustri, föll från 56.2 i juni till 55.5 i juli. Analytikerkårens snittförväntan låg på 54.5.

Finns det skäl att ompröva den kortsiktiga konjunktursynen? (Distinkt inbromsning i USAs BNP-tilväxt). Svaret är nej.

Delkomponenterna i ISM antyder fortfarande att en sådan ligger i korten: orderkomponenten föll kraftigt från 58.5 till 53.5 - och denna komponent är den mest framåtblickande av alla i ISM-indexet. Sen steg även lagerkomponenten från 45.8 till 50.2, vilket pekar på stigande lagernivåer.

Om företagens lager byggs upp, och orderböckerna växer långsammare, så innebär det med all sannolikhet att produktionen inte behöver öka lika fort framgent. Företagen kan möta den efterfrågan som finns genom att leverera från sina lager.

3 kommentarer:

  1. Helt klart, men nu ligger det i Big Bens intresse att trigga på allt som inte är negativt, det kan bli nog så illa ändå.. Bra inlägg, som vanligt!

    SvaraRadera
  2. Vad tror du blir effekten på dollarn som en följd av detta?

    SvaraRadera
  3. Rimlig gissning är svagare dollar mot det mesta så länge det inte sprider sig tydligt till resten av världen. (Fortsatt starkare krona).

    SvaraRadera