torsdag 19 augusti 2010

Välkomna USA-recessionen, den välkomnar dig (uppdaterad makrosyn)

Amerikansk statistik fortsätter att vara urusel. I mina ögon är vi nu en bra bit över 50% sannolikhet för en dubbeldipp inom 6 månader, om den nu inte redan är här...


Dagens Philadelphia Fed (framtidsutsikterna i regionen kring Philadelphia) antyder, precis som Empire State Index (för New York-regionen) att ISM ska braka ned under 50 snarast. Även den ledande indikatorn rensad för yieldkurvans lutning antyder nu BNP-kontraktion. (Att göra denna rensning är pga av att Fedräntan är limmad på noll, Kurvan har svårt att invertera då...)


En vanlig hederlig recession
Det ser ut som att företag - likt börsanalytiker, dessa eviga optimister, förväntade sig en V-formad återhämtning i efterfrågan från hushåll och företag. Detta gjorde att de byggde upp lager till en för hög nivå givet den usla efterfrågetillväxten som realiserats. Nu måste produktionen vara stagnant, eller sjunka, för att lagren ska nå en uthållig nivå igen. I princip en vanlig hederlig recession med andra ord.


Arbetslösheten i USA kommer att stiga snarast
Vad värre är att arbetslösheten i USA nu åter kommer att stiga - förmodligen över 10%. Detta i ett läge när politiker världen över planerar finanspolitisk åtstramning (vilket i USA förväntas dämpa tillväxten med 1,5-2 procentenheter nästa år). Såvida inte underliggande ekonomi får upp farten rejält kommer stagnationen/recessionen att fortgå väl in i 2011.


Federal Reserve kommer att bli livrädda och lansera mer QE runt årsskiftet.  


Europa kommer att följa efter nedåt. 
Oron kring medelhavsländerna och banksystemet kommer att tillta när väl konjunkturen viker.
Jag vill återupprepa vad jag skrev tidigare i sommar. 
Det slutar i tårar

3 kommentarer:

  1. Hur kommer detta påverka Sverige?

    SvaraRadera
  2. Sämre exporttillväxt såklart, börsraset kommer sätta sig i hushållens sinnen och leda till minskad konsumtion och leda till ökad risk för husprisras. Inte omöjligt att hela Europa följer efter i en rejäl avmattning eller recession. I så fall blir det ökad finansiell oro kring medelhavsländerna och kring baltikum med mera.

    SvaraRadera