söndag 8 augusti 2010

Federal Reserves möte på tisdag - mer spännande än på länge

Federal Reserve (Fed) håller sitt nästa penningpolitiska möte på tisdag 10:e augusti. För första gången på länge kan det bli lite spänning eftersom det ter sig som att både börsen och räntemarknaden förväntar sig ytterligare stimulanser.

  • 2-årsräntan har satt drösvis med nya bottenrekord de senaste veckorna (se nedan) och 10-årsräntan har rasat från 4% i april till 2,84% i fredags. Skulle Fed visa sig vara mindre mjuka än väntat kan 2-årsräntan stiga något - överlag bör räntorna (speciellt 10-års) dock hållas nere med tanke på att Fed då i större utsträckning kommer att betraktas som "behind the curve"
  • Börsen verkar även den hoppas på ytterligare stimulanser. Åtminstone ser det ut som att börsfolket på sistone gått in i ett läge där "dåligt är bra" (börsen visar styrka trots en mängd negativa nyheter). Tanken är här att sämre statistik ökar chansen för ytterligare stimulansåtgärder från just Federal Reserves sida. Om Fed inte visar lyhördhet tenderar marknadens dom att bli hård.
Ytterligare tillgångsköp i större utsträckning ("QE2") är en möjlighet. En annan - mer realistisk - är  "QE2 lite edition". Med det senare menas att Federal Reserve ska återinvestera intäkterna från de tillgångar som nu har hållits till förfall.


Jag tror att det är för tidigt att förvänta sig något stort och att risk-reward därför ligger på nedsidan för börsen. Så sent som i juni hade Fed (alldeles för) optimistiska prognoser gällande framtida tillväxt, och andades då inte ett knyst om ytterligare åtgärder för att stimulera ekonomin. Inte heller var Fed's Bernanke särskilt öppen för tanken i sin Humphrey Hawkins testimony inför senaten i juli. Sedan dess har det hänt en del negativt, men inte så mycket att det borde vara nog för att motivera nya stora stimulanser från en centralbank. 

Kvällens lästips (risken att USA faller in i ett japan-scenario): Seven Faces of “The Peril” av James Bullard, chef för St. Louis Fed.
USA, börsen - S&P500USA, statsobligationsränta, 10 år
USA, statsobligationsränta, 2 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar