söndag 24 april 2011

Saudiarabiens agerande post-Libyen stödjer peak oil

Bloggen Econobrowser tar upp några intressanta fakta kring Saudiarabiens eventuella kompensation för bortfallet i Libyens oljeexport. De finner anledningar till oro:
 • Saudiarabien producerade mindre olja i mars än i februari. Den annonserade produktionsökningen p.g.a. Libyens bortfall kom långt innan krig utbröt i Libyen(!).
 • Om det är så att oljemarknaden är "överförsedd" med olja borde prisskillnaden mellan Saudiarabiens låggradiga olja och höggradig olja stigit (Libyen producerade "light sweet crude"). Detta har inte skett i någon nämnvärd utsträckning. Detta motsäger att marknaden är överförsedd med olja.
 • Saudiarabien verkar samtidigt investera rejält i sina oljefält, speciellt i Manifa-fältet med låggradig olja. Även detta motsäger att marknaden är överförsedd med olja.
 • Saudiarabien investerar även 100mdr dollar i förnyelsebara energikällor...


Slutsats: Saudiarabien kan inte öka sin produktion(åtminstone inte på kort sikt). Hej Peak Oil! Hej ännu högre oljepriser! Hej ekonomisk inbromsning!

/Otto

2 kommentarer:

 1. Hej inte bara ekonomisk inbromsning utan ekonomisk krackelering.

  SvaraRadera
 2. Förenade arab emiratet har nyligen köpt 4 reaktorer av sydkorea, dessa är tänkta för elproduktion istället för fossil energi, som de hellre säljer.

  Intressant att de inte bygger enorma solkraftverk, de badar ju i sol och har enorma arealer improduktiv ökenmark.

  Saudi verkar bränna mer och mer olja internt istället, det säger sig självt, då kommer de kunna exportera mindre olja.

  Vi står på randen till att peak oil blir var mans kännedom, snart kan inte ens main stream media förneka detta.

  SvaraRadera