onsdag 15 december 2010

Riksbankens prognoser går inte ihop - snurrigt att hålla räntebanan oförändrad

Riksbanken höjde som väntat räntan med 25bp. De höll även sin räntebana oförändrad, trots starkare tillväxt i Sverige, ljusare ekonomiska utsikter globalt och fortsatt snabba husprisökningar.

Det kan därför vara värt att påminna sig om att Riksbankens räntesyn har varit totalt frånkopplat från dess syn på ekonomin. Detta är ytterst ovanligt för en centralbank.

I bilden nedan återfinns Riksbankens BNP-prognos från juli 2009 i jämförelse med dess senaste prognos och faktiska utfall. BNP-tillväxten har varit fantastiskt mycket högre, vilket lett till en mycket mer positiv utveckling på arbetsmarknaden än vad Riksbanken hade tänkt sig. Arbetsmarknaden är i sin tur vanligtvis den viktigaste variabeln för en centralbank.Vad har de då gjort med räntebanan? De har sänkt den rejält (bortsett från något tidigare höjningar).Lite snurrigt är det allt på Brunkebergstorg.

2 kommentarer:

  1. Stort tack för det, har funderat i liknande banor.

    SvaraRadera
  2. Cornucopia: normalt sett "ska" det fungera att spå en centralbanks agerande genom att faktiskt utgå från vad som hänt med data/utfall sedan det senaste mötet. Det har inte fungerat sedan 2009 med Riksbanken.

    Funderar man vidare på det inser man dock att det bara "ska" fungera om/när centralbanken i fråga hade tänkt rätt, eller tyckte sig tänkt rätt, vid det föregående mötet.

    Förklaringen till Riksbankens lappkast & underligheter bör således bottna i att den under denna period tänkt om (ångrat sig) apropå tidigare räntebeslut och räntebanor.

    SvaraRadera