tisdag 30 augusti 2011

Borde Fed gasa på med mer QE? (Om marinsoldater och definitionen av galenskap)

Borde Fed gasa på med mer QE? Goldman Sachs svar på frågan finns att läsa hos Zerohedge. (Svaret är förstås ja.)

Håll koll på vad journalisten Hilsenrath (WSJ) skriver i ärendet inför Federal Reserves möte den 21:e september. Om han ger tydliga signaler är det klappat och klart.

Vi är några stycken som tycker att QE, kvantitativa lättnader, faktiskt medför en hel del stora kostnader. Exempelvis att råvarupriserna då stiger. Speciellt mat- och bensinpriser klättrar i takt med att dollarn försvagas. Mat- och bensinpriser slår också hårdast mot de fattigaste som behöver mest stöd, medan själva tillgångsköpen till synes ger börsen en högre värdering än den annars skulle ha. Väldigt problematiska fördelningspolitiska effekter med andra ord. Konsumtionseffekterna blir också skeva: "de fattiga" har markant högre konsumtionspropensitet givet en viss inkomstökning än "de rika".Via Pragmatic Capitalist hittar jag följande klockrena citat:
The beatings will continue until morale improves!
Nu är mig veterligen Ben Bernanke inte en fd. marinsoldat. Men om en viss stimulansåtgärd inte fungerar utan snarare slår bakut, ja, då dubblar vi den!

Einstein erinras.
The definition of insanity is doing the same things and expecting different results

Over and out.
Makrofjanten3 kommentarer:

 1. Dum fråga, men varför stiger olje- och matpriserna när dollarn sjunker?

  SvaraRadera
 2. Det finns mycket att säga om detta. En av anledningarna är att en svagare USD och den penningpolitik som förs medför stigande inflationsförväntningar, som gör att både företag och hushåll ägnar sig åt att bygga upp lager av råvaror. Med motiveringen att priserna blir ännu högre framöver.

  En annan anledning kan vara att ett tryck mot svagare USD per automatik leder till att länder som peggar sina valutor mor USD bygger upp större valutareserver (i USD) som de sedan diversifierar till andra valutor, men även investerar i guld & olja osv. Råvarumarknaderna är dessutom relativt sett mindre likvida än valuta- och obligationsmarknaderna, vilket gör att priserna påverkas mer på råvaror än på annat.

  SvaraRadera
 3. Ja det är väl inte så underligt om G&S vill satsa på QE. De säger ju samtidigt att guldpriset ska öka...och likaså andra metaller...

  http://blogs.wsj.com/marketbeat/2011/08/31/goldman-sachs-are-big-metal-heads/

  SvaraRadera