onsdag 5 januari 2011

Arbetsmarknaden i USA tar sig äntligen!

ADP rapporterade idag att sysselsättningen i USA ökade med 297,000 personer. Detta var markant högre än de 100,000 som ekonomer hade förväntat sig. Ser vi nu till slut en tydlig förbättring på USA:s arbetsmarknad? På fredag får vi den mer officiella statistiken "nonfarm payrolls". Där väntas en ökning på 150,000. Skuggestimaten kommer att ligga högre på fredag än vad som står på Bloombergskärmarna idag.

Vi har under de senaste månaderna sett en tydlig förbättring gällande antalet nyanmälda arbetslösa (initial jobless claims). Dessa siffror har fallit med cirka 7,5% under det det senaste kvartalet. En scatterplot på sambandet indikerar att vi utifrån detta kommer att se total sysselsättning öka med ungefär 0,6% under kommande kvartal. Detta översätts till cirka 250,000 jobb per månad framöver. (Modellen får dock  en usel förklaringsgrad, R2=0.20).

Undertecknad tycker sedan tidigare att tillväxtförbättringen på sistone vilar på skör grund då den bygger på artificiellt höga tillgångspriser. Men det behöver ju inte betyda att vi ska baissa konjunkturen eller marknaden nu! Se ex.vis vad jag skrev om amerikaners shoppingvanor.

Får Ben Bernanke sin positiva spiral nu?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar