tisdag 1 november 2011

Grekland trixar och strular ännu en gång? Dags att ta fram revolvern

Allas vår G-Pap (premiärminister Papandreou i Grekland) ställde igår kväll till med rejäl oreda. Åter måste de Europeiska finansmarknaderna oroa sig för en snar statsfinansiell konkurs med de oöverskådliga spridningseffekter en sådan kan komma att innebära. Finansminister Venizelos passade samtidigt på att påpeka att den stundande omröstningen är att betrakta som en euroomröstning.

I korthet:

  • Grekland vill eventuellt riva upp räddningsöverenskommelsen med EU/IMF
  • Om EU/IMF då inte går med på att låna ut till lättare villkor stundar statsfinansiell bankrutt för Grekland
  • Om Grekland röstar mot paketet kan det vara att betrakta med att landet lämnar EMU-projektet
  • Få Greker (<40%) tycks tycka att överenskommelsen är "bra"
  • Återstår att se om EU/IMF/Tyskland tycker att det är dags att ge ännu mer billiga pengar till dessa "lata greker"

Det här riskerar förstås att få flera konsekvenser, bland annat att bankers exponering till Grekland nu åter blir markant mer riskfylld. Mer riskfyllda banker ökar problemet för länder som Spanien och Italien. Skulle det vara så att Grekland dessutom röstar för att lämna euron bakom sig, skapas ett prejudikat om att länder kan göra just det. Investerare, hushåll och företag riskerar i ett sådant läge att ifrågasätta om en euro i just deras banksystem är en euro. Den kan ju bli en lira, pesetas eller någon annan skruttvaluta när som helst. Bank runs riskerar att bli följden, vilket accelererar de finansieringsproblemen bankerna i berörda länder står inför.

G-Pap visar Merkel var skåpet ska stå


Annorstädes kan det rapporteras att USA:s inköpschefer förvisso var något dystrare än ekonomerna hade väntat sig, men orderingången förbättrades samtidigt som tillverkningsindustrin äntligen börjat minska lagernivåerna. Denna mix av utfall antyder att inköpschefsindex ISM i USA har fallit klart. För Sverige var tendenserna desamma. Najs. Detta spelar dock ingen roll för varken börser eller räntor om inte Européerna skärper till sig.

De som varit börsbullish kanske kan relatera till följande parafrasering av The Cure(*) (youtube):


Standing on the beach 
With a gun in my hand 
Staring at the sea 
Staring at the sand 
Staring down the barrel 
At the greek on the ground 
I can see his open mouth 
But I hear no sound
I'm alive 
I'm dead 
I'm the stranger 
Killing a greek

Spotify började plötsligt dessutom spela Moby's (well) "[t]hat's when I reach for my revolver"(*) (youtube):
That's when I reach for my revolver
That's when it all gets blown away
That's when I reach for my revolver
The spirit passes by this way

Förra veckan kändes det tråkigt att vara kort ett gäng svenska bolag. Idag känns det inte så pjåkigt. 

*) Jag är inte hatisk, eller mordisk. Egentligen. Bara oändligt trött på detta Grektjafs som ALDRIG TAR SLUT.

7 kommentarer:

  1. Kan privatpersoner ta upp konton i andra länder hur som helst? Tror inte det.

    SvaraRadera
  2. Skrev jag det? Nej, det skrev jag ej. Räcker f.ö. rätt långt för hushåll om de bara tar ut sina euro ur banken och lägga dem i madrassen, eller växla dem till CHF via forex/sin aktiedepå. Rätt skönt om de slipper en devalvering på 50%! Att vi även räknar med företag ska vi inte glömma, speciellt finansiella sådana.

    SvaraRadera
  3. Är det inte bättre med en "snabb" lösning för grekerna?

    Utifrån ett grekiskt perspektiv, de får inga mer pengar men får också lära sig en del ekonomiska principer som att när pengarna är slut så är pengarna slut. De får rätta mun efter magen och kommer kanske stärkta ur detta. Mindre beroende av lån då ingen kommer vilja låna ut till dem.

    De behöver inga lån, de behöver skuldsanering och en reality-check. Att restern av världen, lånetorskar som vi är, också kommer att få en brutal reality check när vårt system chockas av denna uppstudsighet av en lydstat inom EU som agerar som en suverän stat med sina egna intressen främst, är inte detta bra?

    Jag kanske är inne på fel blogg med sådana åsikter? :)

    SvaraRadera
  4. Tja Demokrati är överskattat och lite onödigt...
    Hela Eurosamarbetet är givetvis ett misslyckande och ett skämt från Dag 1.
    Vad vi behöver göra är just det och låta länderna återgå till sina nationella valutor.
    Att flertalet banker är insolventa sedan länge samt att tillväxt är ngt vi framgent endast kommer läsa om i historieböckerna är inga skäl att hänvisa till för att hålla ihop detta patetiska EMU.

    Skuldned/avskrivning, nationella valutor samt SUNDA banker är vad vi behöver. Allt annat är endast charader och lek med tid. Japp det innefattar att en mängd banker faktiskt får lägga ned verksamheten.

    SvaraRadera
  5. Grekerna behöver snarare rätt mun efter matsäcken inte efter magsäcken. Rättat mun efter magsäcken har de gjort länge nu och deras glupande aptit har fört dem till det hål de sitter i nu.
    /Mats

    SvaraRadera
  6. Ska E(M)U-projektet hålla på sikt måste folket få vara med att tycka, det är helt klart. På sätt och vis uppfriskande att folket (kanske) får komma till tals i ett av länderna, till slut. Jag skulle inte hoppas på för mycket dock. EU-eliten har trots allt kört över folkets vilja i 12 år nu.

    Sanity-check för Grekland behövs, självklart. Det verkar finnas noll krisinsikt i det landet. Sanity-check behövs också i långivarlandet Tyskland. Eller ska alla långivare alltid gå skadeslösa? Inte rimligt.

    SvaraRadera
  7. Ja dont fuck with the Greeks , sa redan de gamla grekerna!

    SvaraRadera