onsdag 27 juli 2011

USA:s skuldtakskris kan betyda svenskt räntefall

En liten kul fundering kring "skuldtakskrisen" i USA, som vi hört så mycket om, är hur världens obligationsmarknader kan komma att reagera på en nedgradering av USA:s kreditrating (från Aaa- till Aa-någonting).

Vissa investerare(*) kan exempelvis bara investera en viss andel av sina portföljer i Aaa-obligationer. Om USA står inför en snar nedgradering, något som förefallermer sannolikt för var dag som går, kommer dessa pengar sannolikt behöva ta vägen in i andra Aaa-obligationsmarknader.

Bilden nedan, från Fitch via FT Alphaville, visar storleken på USA:s statsobligationsmarknad i relation till några andra "stora" marknader.


USA:s utestående stock av statsobligationer är enorm. De stora Europeiska statsobligationsmarknaderna är dvärgar i jämförelse.

Det här antyder att exempelvis tyska, brittiska och franska obligationer bör kunna outperforma (dvs räntorna går upp mindre, eller t om ner) rejält jämfört med amerikanska om nu USA blir nedgraderat. Sveriges räntor utvecklas oftast i linje med tyska. Ännu ett räntebull-argument med andra ord.

*) I vilken omfattning är oklart. En internationell storbank estimerade ränteeffekten från en nedgradering till att USA:s långräntor (ex.vis 10 års löptid) kommer att stiga c:a 50-60bp på sikt. (Statsfinanserna förvärras med kring USD100mdr per år).

1 kommentar:

  1. Amerikansk lag som applicerar för förvaltare säger att amerikansk statsskuld är, per definition, topp. Så för amerikanskt förvaltade fonder gör det ingen skillnad.

    Default på statsskulden blir det f.ö. inte. Finns redan föreskrifter på plats (sedan reagans tid) där statsskulden är prioriterad.

    Däremot kommer vi få se delar av statsförvaltningen stänga, leverantörer som inte får betalt, liksom statsanställda som inte får lön.

    Drar det ut på tiden får man hoppas att inte delar av amerikanska militären slår sig ihop med piraterna i somalia...

    SvaraRadera