onsdag 1 juni 2011

Oj, nu dör konjunkturen!

En av de viktigaste konjunkturindikatorerna i världen är amerikanska ISM, dvs stämningsläget hos inköpscheferna i USA:s tillverkningsindustrin. Idag kom ISM in rejält under ekonomernas förväntningar - i linje med nästan all annan statistik de senaste månaderna. Orderingången antyder att ISM kan falla ytterligare - under den magiska 50 nivån som tänks skilja produktionsökningar från produktionsminskningar (detta stämmer dock ej empiriskt).

Jag har tidigare skrivit om hur 2011 ändå till stor del liknar 2010, åtminstone när det gäller USA-konjunkturens utveckling. De negativa överraskningarna beror sannolikt på tidigare oljeprisuppgång, tragedin i Japan och inbromsningen i Kina.


Utifrån ISM ser det ut som att bolagen blivit livrädda av oljeprisuppgången och dragit i nödbromsen när det gäller nyinvesteringar och nyanställningar. Förhoppningsvis kommer detta att visa sig vara felaktigt - nu när oljeprisuppgången till viss del reverserats. Konsumenterna gör trots allt sitt bästa för att shoppa vidare. Om bensinpriset faller får de råd till fler giftiga plastleksaker från Kina och Apple Ipads.


Det enda egentligt positiva som kan sägas av de senaste veckornas statistik är att den varit så dålig så att den snart måste komma in mer i linje med förväntningarna - till slut har även ekonomerna fått en mer realistisk förväntansbild. Även om det nu börjar pratas om QE3 tror jag att det är alldeles för tidigt för att hoppas på detta. Kanske kommer Federal Reserve vakna till vid slutet av året. Än så länge kommer de nog tro att nuvarande konjunktursvaghet är en "soft patch" som kommer att lösa sig själv...


Vad gäller Sverige har jag funderat på att blanka fler aktier i ett par spännande sektorer - t om gjort egna aktieanalyser! Eventuellt återkommer jag till dessa senare...

ISM - en bra indikator på USA:s industrikonjunktur
Källa: FRED. Order-lager är snittet över det senaste kvartalet.

4 kommentarer:

 1. Det bevisar bara vad vi sagt sedan 2008, man kan inte skapa tillväxt med tryckpressen. Tillväxt kan bara ske med äkta producerade pengar. Så fort Bernanke slutar trycka luftpengar så sjunker sufflén ihop och många blir bolånetork.

  Gissar på rea för sommarstugor och SUVar inom 6 månader. Inom ett år ser vi de första bostadsrätterna torskas ut till rea pris i Stockholm :)

  SvaraRadera
 2. @1kommentarer. Underskatta aldrig engångseffekterna, typ, rot, slopad fastighetsskatt, artificiellt för låg ränta mm. Jag tror ett halvår är för tidigt för reor på SUVs&stugor. Man vet aldrig vad politikerna kan kasta pengar till för att hålla BLT under armarna. Men på sikt går det ju såklart inte, men den 50% nedgången på BLTs hyrda villor(av bankerna) blir nog om 2-3år... Jag ser dock inte hur med peakkredit&peakoil som vi är i nu skall kunna stanna prisnedgångarna på villor&bostadsrätter vid 50%, jag tror att en 3000000sek villa kommer kosta motsvarande 500oz Guld inom en 5-7 års period.

  Med vänlig hälsning A.L

  SvaraRadera
 3. 11:23#

  du måste mena 50oz

  SvaraRadera
 4. Den dag då svenskar slutar låsa kapital i bostäder och investerar dem i den produktiva ekonomin kommer jag känna framtidstro igen.

  Bostadshetsen har skurit av mycket närande kapital tyvärr.

  SvaraRadera